Naše oblíbené vůně najednou nevoní a ještě k tomu se Vám z nich zvedá žaludek a taky chutě jsou jiné, dokonce sebe samu překvapujete, jaký odbor máte k milovaným jídlům. Komu za to vděčíte? Především hormonálním změnám, ale můžou na tom mít podíl i změny v metabolických pochodech.
Zajímavost: Odpor k chutím a vůním se může změnit v každém dalším těhotenství.
V těhotenství jsou terčem Vašich chuťových buněk především sladkosti, slané výrobky, kyselá kořeněná jídla. Proto se není čemu divit, že máte větší chuť na kyselou okurku nebo čokoládu. Nejsou výjimečné ani prapodivné kombinace, jako např. okurka se sladkým koláčem.
Jak takovému nepříliš zdravému stravování zabránit?
V těhotenství je důležité, aby byl jídelníček pestrý a obsahoval všechny potřebné živiny. Proto byste měla jíst pravidelně pětkrát denně, aby mezi jednotlivými jídly nebyly dlouhé přestávky a hlavně nahradit potraviny, které nejvíce lákají Vaše smysly, nějakou zdravou variantou. Např. sladkosti vyměnit za sušené ovoce a chipsy nahradit sezamovými tyčinkami.
Chutě a babská rada, jak zjistit pohlaví miminka
Říká se, že podle chutí poznáte, zda čekáte holčičku nebo chlapečka. Pokud máte chuť na kyselé, budete mít chlapečka a naopak, pokud máte chuť na sladké, čekáte holčičku. Vědecky ani statisticky to není dokázáno, říkalo se to v dobách, kdy nebyly k dispozici moderní přístroje.
„Jím přeci za dva“
Není tak důležité množství jídla, ale jeho výživová hodnota. Strava by měla obsahovat bílkoviny, vitamíny a minerály. V posledním trimestru by měla být energetická hodnota denní stravy o 200 kcal větší (jen v případě, pokud žena netrpí nadváhou).